събота, 15 януари 2011 г.

Аминокиселини - Обща информация


  Аминокиселини
Аминокиселините се явяват осовен строителен материал за мускулните тъкани.Освен това те играят важна роля във метаболизма на всеки човек.
Аминокиселини - са структурни блокове,на всички протеинови субстанции,като започнем от актин и миозин и да завършим със гормоните (т.е. гормоните за растежа).
В процесса на глюконеогенезата,може да се образуе глюкоза която служи като источник на енергия.


Мускулен катаболизъм.В процесса на значителни физически натоварвания,организмът изразходва запаса на енергия (въглехидратите и мазнините).Но ако те свършват,и физическите натоварвания все още продължават,тогава идва на ред протеините,които са в основата на самите мускулни тъкани.Това често се проявява като болка или спазм,които могат да са причиан за травма.

Данния процесс се нарича глюконеогинез.За спортистите е важен глюконеозенезовия цикъл,когато аминокислотите като разклонена верига от мускули, се трансформира в аланин от който синтезира глюкозата.
Именно употребата на аминокиселините по време на интенсивни тренировки,са необходими за профилактика на мускулния катаболизъм.Не е лош и аргинин.Този анинокислот,в големи дози
увеличава гормона на растежа в десетки пъти.

0 коментара:

Публикуване на коментар